APIE PROJEKTĄ

Kauno technologijos universiteto Maisto institutas kartu su POKYČIŲ VALDYMAS  įgyvendino projektą „Produkcijos savikainą mažinančių bei saugą ir kokybę gerinančių fermentinių sūrių technologijų pritaikymas gamybai ūkiuose bei mažose įmonėse“, kurio metu parengta metodika, pagal kurią atlikti parodomieji bandymai šalies ūkininkų ūkiuose ir mažose pieno perdirbimo įmonėse, suburtos pasidalijimo patirtimi grupės. Taip pat buvo surengti pasidalijimo patirtimi renginiai – lauko dienos, informaciniai seminarai, baigiamoji konferencija.

Dabartinė padėtis Europos pieno sektoriuje verčia pieno tiekėjus, ypač ūkininkus ir mažas pieno perdirbimo įmones, ieškoti gamybos kainos mažinimo resursų. Manoma, kad šviežių ir brandinamų fermentinių sūrių gamyba gali padėti kompensuoti sumažėjusias pieno supirkimo kainas ir išlaikyti bent minimalų pelningumą. KTU Maisto instituto mokslininkai, vykdydami parodomuosius bandymus, taikys inovatyvias resursus taupančias technologijas, galinčias padidinti ne tik produkcijos išeigą, bet ir kokybę bei saugą.

Taikant šias technologijas sūrių gamybai skirtas pienas bus apdorojamas aukšta temperatūra. Tai padeda padidinti produkto išeigą, maistinę ir biologinę vertę. Bus naudojama laipsninė arba šalta pieno fermentacija ir pieno brandinimas – procesai, pagerinantys termiškai apdoroto pieno technologines savybes, sumažinantys brangiai kainuojančių fermentinių preparatų bei raugo sąnaudas. Atliekant technologines gamybos operacijas bus naudojami programuojami technologiniai aukštatemperatūrio pieno apdorojimo, jo šaltos bei laipsninės fermentacijos, brandinimo režimai, taikomas vakuuminis produktų išfasavimas.


RENGINIAI ŪKININKAMS

1. Seminarai ir lauko dienos

Seminaro ir lauko dienos programa:

  • Pieno mikroflora. Sūrių gamybos požiūriu svarbūs mikroorganizmai.
  • Sūrių rūšys. Pagrindinės fermentinių sūrių grupės.
  • Pagrindinės fermentinių sūrių technologinio proceso operacijos, jų įtaka produkto išeigai bei saugai.
  • Aukštatemperatūrinio pieno apdorojimo įtaka pieno sudėčiai bei technologinėms savybėms.
  • Fermentinių sūrių gamyba iš aukštoje temperatūroje apdoroto pieno.

Dalomoji medžiaga (parsisiųsti)

Seminaro ir lauko dienų datos ir vietos:

  • 2018-03-13 Vilkaviškio r. (9.00-12.00)
    Vilkaviškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Vytauto g. 2F, Varpininkų k., Šeimenos sen., Vilkaviškio r.
  • 2018-03-13 Marijampolės sav. (13.30-16.30)
    Marijampolės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Kauno g. 100a, Marijampolė
  • 2018-03-15 Šilutės r. (9.00-12.00)
    Šilutės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Ramučių g. 14, Šilutė
  • 2018-03-15 Tauragės r. (13.30-16.30)
    Tauragės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Paberžių g. 14, Tauragė
  • 2018-03-20 Šilalės r. (9.00-12.00)
    Šilalės rajono savivaldybės administracijos Pajūrio seniūnija
    Dariaus ir Girėno g. 33, Pajūrio mstl., Šilalės r.
  • 2018-03-20 Kelmės r. (13.30-16.30)
    Kelmės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Taikos g. 5, Kelmė
  • 2018-03-22 Kupiškio r. (9.00-12.00)
    Kupiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Sodų g. 6, Kupiškis
  • 2018-03-22 Rokiškio r. (13.30-16.30)
    Rokiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Kamajų g. 5, Palūšnių k., Rokiškio r.
  • 2018-03-27 Ukmergės r. (9.00-12.00)
    Ukmergės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Sodų g. 15, Ukmergė
  • 2018-03-27 Molėtų r. (13.30-16.30)
    Molėtų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Inturkės g. 53, Molėtai
  • 2018-03-29 Alytaus r. (9.00-12.00)
    Pietų Lietuvos verslo kooperacijos centras
    Rotušės a. 16, Alytus
  • 2018-03-29 Lazdijų r. (13.30-16.30)
    Lazdijų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Pramonės g. 3, Lazdijai
  • 2018-04-05 Panevėžio r. (9.00-12.00)
    Panevėžio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Veterinarijos g. 2, Pažagienių k., Panevėžio r.
  • 2018-04-05 Kėdainių r. (13.30-16.30)
    Kėdainių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Tubių k., Kėdainių r.
  • 2018-04-10 Telšių r. (9.00-12.00)
    Telšių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Luokės g. 99, Paežerės k., Telšių r.
  • 2018-04-10 Plungės r.  (13.30-16.30)
    Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka
    Parko g. 7, Plungė
  • 2018-04-12 Pasvalio r. (9.00-12.00)
    Pasvalio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Mūšos g. 2H, Pasvalys
  • 2018-04-12 Pakruojo r.  (13.30-16.30)
    Pakruojo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Taikos g. 46, Pakruojis
  • 2018-04-17 Kaišiadorių r. (9.00-12.00)
    Kaišiadorių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Girelės g. 45-5, Kaišiadorys
  • 2018-04-17 Jonavos r.  (13.30-16.30)
    Jonavos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Kosmonautų g. 15, Jonava

2. Projekto baigiamoji konferencija

Projekto baigiamosios konferencijos programa

  • 10.30-11.00 Registracija
  • 11.00-11.30 Žaliavinio pieno kokybės vertinimas VĮ „Pieno tyrimai“ (Dr. Dalia Riaukienė, VĮ „Pieno tyrimai“ kokybės sistemos vadovė)
  • 11.30-12.00 „Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų pieno ir jo produktų veterinarijos reikalavimai“ (Antonina Greičiuvienė, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė)
  • 12.00-12.30 „Pieno mikrobiologinė tarša ir įtaka produktų kokybei“ (Dr. Antanas Šarkinas, Kauno technologijos universiteto Maisto instituto vyresnysis mokslo darbuotojas, projekto vadovas)
  • 12.30-13.00 Pertrauka
  • 13.00-13.45 „Fermentinių sūrių technologijos ir inovacijos“ (Dr. Raimondas Narkevičius, Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslo darbuotojas)
  • 13.45-14.15 „Pieno ir pieno produktų gamyba ūkyje ir jų sauga“ (Ervydas Juodišius, Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslo darbuotojas)

Projekto baigiamosios konferencijos data ir vieta

  • 2018-05-17 Kauno m. (11.00-14.15)
    Kauno mokslo ir technologijų parkas
    K. Petrausko g. 26, Kaunas

REGISTRACIJA

Norėdami užsiregistruoti į projekto renginius spauskite žemiau esantį mygtuką „Registruotis“ ir užpildykite dalyvio registracijos anketą. Gavę Jūsų anketą apie registracijos patvirtinimą informuosime per 48 val.

Registruotis!


KONTAKTAI

Parašykite mums arba paskambinkite, jei turite klausimų ar tiesiog norite pasidomėti Jums aktualiais klausimais. Mes sieksime kaip galėdami greičiau Jums atsakyti ir pagelbėti.

Tel. 8 700 40025
info@musuprojektai.lt