Pasukų ir išrūgų projektas

APIE PROJEKTĄ

Kauno technologijos universiteto Maisto institutas kartu su POKYČIŲ VALDYMAS  įgyvendina projektą „Racionalus antrinių pieno perdirbimo žaliavų panaudojimas pieno produktų gamybos ūkiuose ir mažosiose įmonėse“, kurio metu parengta metodika, pagal kurią atliekami parodomieji bandymai šalies ūkininkų ūkiuose ir mažose pieno perdirbimo įmonėse, suburtos pasidalijimo patirtimi grupės. Taip pat bus surengti pasidalijimo patirtimi renginiai – lauko dienos, seminarai, baigiamoji konferencija.

Lietuvoje, ūkių, laikančių karves, 2017-01-01 buvo 12,4 proc. mažiau nei 2016 metais. Lietuvos pieno sektorius dar jaučia pasaulinės pieno rinkos krizės padarinius. Nors didžiųjų pieno perdirbėjų gamybos apimtys ir eksportas atsigauna, smulkesni pieno ūkiai nepajėgūs taikyti gamyklinių technologijų, todėl jiems būtina ieškoti vidinių išteklių palaikyti ūkių konkurencingumą, didinti pajamas ir pelną.

Gaminant baltymingus pieno produktus (fermentinius sūrius, varškę) bei sviestą susidaro dideli antrinių pieno perdirbimo žaliavų (išrūgų, pasukų, lieso pieno kiekiai). Baltymingų pieno produktų gamybos procese galima surinkti apie 80 proc. išrūgų (nuo perdirbamo pieno kiekio), o sviesto gamybos procese – apie 60 proc.  pasukų (nuo perdirbamo grietinėlės kiekio). Todėl pieno perdirbėjjams iškyla racionalaus minėtų antrinių žaliavų panaudojimo problema. Didelės pieno perdirbimo įmonės ją sprendžia frakcionuodamos ir išskirdamos antrinių pieno žaliavų baltymus, juos koncentruodamos bei džiovindamos, gamindamos laktozę. Ūkiuose ar mažosiose pieno perdirbimo  įmonėse, dėl nedidelių gamybos apimčių ir tam reikalingos įrangos brangumo, tokias technologijas pritaikyti nėra realu.

Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslininkų vertinimu, racionalu būtų ūkiuose ar mažosiose pieno perdirbimo įmonėse iš  antrinių pieno perdirbimo žaliavų gaminti inovatyvius produktus, tokius kaip probiotikais, maistinėmis skaidulomis ar kitais prebiotikais praturtintus gėrimus, produktus su sumažintu laktozės kiekiu, išrūgų bei pasukų sūrius.


RENGINIAI ŪKININKAMS

1. Seminarai ir lauko dienos

Seminaro ir lauko dienos programa:

  • Pieno mikroflora. Sūrių gamybos požiūriu svarbūs mikroorganizmai.
  • Sūrių rūšys. Pagrindinės fermentinių sūrių grupės.
  • Pagrindinės fermentinių sūrių technologinio proceso operacijos, jų įtaka produkto išeigai bei saugai.
  • Aukštatemperatūrinio pieno apdorojimo įtaka pieno sudėčiai bei technologinėms savybėms.
  • Fermentinių sūrių gamyba iš aukštoje temperatūroje apdoroto pieno.

Seminaro ir lauko dienų datos ir vietos:

  • 2019-02-04 Vilkaviškio r. (9.00-12.00)
    Vilkaviškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Vytauto g. 2F, Varpininkų k., Šeimenos sen., Vilkaviškio r. 
  • 2019-02-04 Marijampolės sav. (13.30-16.30)
    Marijampolės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Kauno g. 100a, Marijampolė
  • 2019-02-11 Joniškio r. (9.00-12.00)
    Joniškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Livonijos g. 10, Joniškis
  • 2019-02-11 Pakruojo r.  (13.30-16.30)
    Pakruojo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Taikos g. 46, Pakruojis
  • 2019-02-13 Telšių r. (9.00-12.00)
    Telšių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Luokės g. 99, Paežerės k., Telšių r.
  • 2019-02-13 Plungės r.  (13.30-16.30)
    Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka
    Parko g. 7, Plungė
  • 2019-02-14 Šilutės r. (9.00-12.00)
    Šilutės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Ramučių g. 14, Šilutė
  • 2019-02-14 Tauragės r. (13.30-16.30)
    Tauragės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Paberžių g. 14, Tauragė
  • 2019-02-18 Alytaus r. (9.00-12.00)
    Pietų Lietuvos verslo kooperacijos centras
    Rotušės a. 16, Alytus
  • 2019-02-18 Lazdijų r. (13.30-16.30)
    Lazdijų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Pramonės g. 3, Lazdijai

  • 2019-02-20 Pasvalio r. (9.00-12.00)
    Pasvalio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Mūšos g. 2H, Pasvalys
  • 2019-02-20 Biržų r. (13.30-16.30)
    Biržų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Veterinarijos g. 1, Biržų k., Biržų r.
  • 2019-02-21 Rokiškio r. (9.00-12.00)
    Rokiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Kamajų g. 5, Palūšnių k., Rokiškio r.
  • 2019-02-21 Zarasų r. (13.30-16.30)
    Zarasų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Valstiečių g. 23, Zarasai
  • 2019-02-25 Kauno r. (9.00-12.00)
    Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Veterinarų g. 14, Biruliškių k., Karmėlavos sen., Kauno r.
  • 2019-02-25 Jonavos r.  (13.30-16.30)
    Jonavos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Kosmonautų g. 15, Jonava
  • 2019-02-27 Anykščių r. (9.00-12.00)
    Anykščių rajono savivaldybės Svėdasų bendruomenės namai
    J. Tumo – Vaižganto 55-4, Svėdasai, Anykščių r.
  • 2019-02-27 Utenos r. (13.30-16.30)
    Utenos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Aušros g. 84, Utena
  • 2019-02-28 Molėtų r. (9.00-12.00)
    Molėtų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Inturkės g. 53, Molėtai
  • 2019-02-28 Ukmergės r. (13.30-16.30)
    Ukmergės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
    Sodų g. 15, Ukmergė

2. Projekto baigiamoji konferencija

Projekto baigiamosios konferencijos programa

  • /…/
  • /…/
  • /…/
  • /…/

Projekto baigiamosios konferencijos data ir vieta

  • 2019-03-06 Kauno m. (11.00-14.15)
    Kauno mokslo ir technologijų parkas
    K. Petrausko g. 26, Kaunas

REGISTRACIJA

Norėdami užsiregistruoti į projekto renginius spauskite žemiau esantį mygtuką „Registruotis“ ir užpildykite dalyvio registracijos anketą. Gavę Jūsų anketą apie registracijos patvirtinimą informuosime per 48 val.

Registruotis!


KONTAKTAI

Parašykite mums arba paskambinkite, jei turite klausimų ar tiesiog norite pasidomėti Jums aktualiais klausimais. Mes sieksime kaip galėdami greičiau Jums atsakyti ir pagelbėti.

Tel. 8 700 40025
info@musuprojektai.lt