APIE PROJEKTĄ
Kauno technologijos universiteto Maisto institutas kartu su POKYČIŲ VALDYMAS įgyvendino projektą „Racionalus antrinių pieno perdirbimo žaliavų panaudojimas pieno produktų gamybos ūkiuose ir mažosiose įmonėse“, kurio metu parengta metodika, pagal kurią atlikti parodomieji bandymai šalies ūkininkų ūkiuose ir mažose pieno perdirbimo įmonėse, suburtos pasidalijimo patirtimi grupės. Taip pat buvo surengti pasidalijimo patirtimi renginiai – lauko dienos, seminarai, baigiamoji konferencija.
Lietuvoje, ūkių, laikančių karves, 2017-01-01 buvo 12,4 proc. mažiau nei 2016 metais. Lietuvos pieno sektorius dar jaučia pasaulinės pieno rinkos krizės padarinius. Nors didžiųjų pieno perdirbėjų gamybos apimtys ir eksportas atsigauna, smulkesni pieno ūkiai nepajėgūs taikyti gamyklinių technologijų, todėl jiems būtina ieškoti vidinių išteklių palaikyti ūkių konkurencingumą, didinti pajamas ir pelną.
Gaminant baltymingus pieno produktus (fermentinius sūrius, varškę) bei sviestą susidaro dideli antrinių pieno perdirbimo žaliavų (išrūgų, pasukų, lieso pieno kiekiai). Baltymingų pieno produktų gamybos procese galima surinkti apie 80 proc. išrūgų (nuo perdirbamo pieno kiekio), o sviesto gamybos procese – apie 60 proc. pasukų (nuo perdirbamo grietinėlės kiekio). Todėl pieno perdirbėjams iškyla racionalaus minėtų antrinių žaliavų panaudojimo problema. Didelės pieno perdirbimo įmonės ją sprendžia frakcionuodamos ir išskirdamos antrinių pieno žaliavų baltymus, juos koncentruodamos bei džiovindamos, gamindamos laktozę. Ūkiuose ar mažosiose pieno perdirbimo įmonėse, dėl nedidelių gamybos apimčių ir tam reikalingos įrangos brangumo, tokias technologijas pritaikyti nėra realu.
Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslininkų vertinimu, racionalu būtų ūkiuose ar mažosiose pieno perdirbimo įmonėse iš antrinių pieno perdirbimo žaliavų gaminti inovatyvius produktus, tokius kaip probiotikais, maistinėmis skaidulomis ar kitais prebiotikais praturtintus gėrimus, produktus su sumažintu laktozės kiekiu, išrūgų bei pasukų sūrius.
RENGINIAI ŪKININKAMS
1. Seminarai ir lauko dienos
Seminaro ir lauko dienos programa:
- Išrūgos, jų sudėtis, maistinė bei biologinė vertė. perspektyvios panaudojimo sritys. Produktų iš išrūgų technologijos.
- Pasukos, jų sudėtis, maistinė bei biologinė vertė. perspektyvios panaudojimo sritys. Produktų iš pasukų technologijos.
- Liesas pienas, jo sudėtis, maistinė bei biologinė vertė. perspektyvios panaudojimo sritys. Produktų iš lieso pieno technologijos.
- Perspektyvūs ingredientai, naudotini produktų iš antrinių pieno perdirbimo žaliavų gamyboje. Jų savybės, naudojimo privalumai.
Dalomoji medžiaga (parsisiųsti)
Seminaro ir lauko dienų datos ir vietos:
- 2019-02-04 Vilkaviškio r. (9.00-12.00)
Vilkaviškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Vytauto g. 2F, Varpininkų k., Šeimenos sen., Vilkaviškio r.
– - 2019-02-04 Marijampolės sav. (13.30-16.30)
Marijampolės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Kauno g. 100a, Marijampolė
– - 2019-02-11 Joniškio r. (9.00-12.00)
Joniškio rajono švietimo centras
Melioratorių a. 14, Joniškis
– - 2019-02-11 Pakruojo r. (13.30-16.30)
Pakruojo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Taikos g. 46, Pakruojis
– - 2019-02-13 Telšių r. (9.00-12.00)
Telšių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Luokės g. 99, Paežerės k., Telšių r.
– - 2019-02-13 Plungės r. (13.30-16.30)
Plungės suaugusiųjų švietimo centras
V. Mačernio g. 29, Plungė
— - 2019-02-14 Šilutės r. (9.00-12.00)
Šilutės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Ramučių g. 14, Šilutė
– - 2019-02-14 Tauragės r. (13.30-16.30)
Tauragės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Veterinarijos g. 37, Tauragė
– - 2019-02-18 Alytaus r. (9.00-12.00)
Pietų Lietuvos verslo kooperacijos centras
Rotušės a. 16, Alytus
– - 2019-02-18 Lazdijų r. (13.30-16.30)
Lazdijų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Pramonės g. 3, Lazdijai
–
- 2019-02-20 Pasvalio r. (9.00-12.00)
Pasvalio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Mūšos g. 2H, Pasvalys
– - 2019-02-20 Biržų r. (13.30-16.30)
Biržų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Veterinarijos g. 1, Biržų k., Biržų r.
– - 2019-02-21 Rokiškio r. (9.00-12.00)
Rokiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Kamajų g. 5, Palūšnių k., Rokiškio r.
– - 2019-02-21 Zarasų r. (13.30-16.30)
Zarasų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Valstiečių g. 23, Zarasai
– - 2019-02-25 Kauno r. (9.00-12.00)
Kauno kolegija
Pramonės pr. 22, (1-57 aud.) Kaunas
– - 2019-02-25 Jonavos r. (13.30-16.30)
Jonavos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Kosmonautų g. 15, Jonava
– - 2019-02-27 Anykščių r. (9.00-12.00)
Anykščių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Žvejų g. 76, Anykščiai
– - 2019-02-27 Utenos r. (13.30-16.30)
Utenos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Aušros g. 84, Utena
– - 2019-02-28 Molėtų r. (9.00-12.00)
Molėtų rajono švietimo pagalbos tarnyba
P. Cvirkos g. 1, Molėtai
– - 2019-02-28 Ukmergės r. (13.30-16.30)
Ukmergės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Sodų g. 15, Ukmergė
–
2. Projekto baigiamoji konferencija
Projekto baigiamosios konferencijos programa:
– Superkamo pieno sistema Lietuvoje: tyrimų metodai, pieno kokybės vertinimas;
– Ūkininkų ūkiuose gaminamų gyvūninių produktų veterinarinės saugos reikalavimai;
– Pieno mikrobiologinė tarša ir įtaka produktų bei antrinių žaliavų kokybei;
– Racionalus antrinių pieno perdirbimo žaliavų panaudojimas vertingų produktų gamybai;
– Mikrobinės saugos iššūkiai perdirbant pieną produktų ūkyje.
Projekto baigiamosios konferencijos data ir vieta
- 2019-03-08 Kauno m. (11.00-14.30)
Kauno mokslo ir technologijų parkas
K. Petrausko g. 26, Kaunas
REGISTRACIJA
Norėdami užsiregistruoti į projekto renginius spauskite žemiau esantį mygtuką „Registruotis“ ir užpildykite dalyvio registracijos anketą. Gavę Jūsų anketą apie registracijos patvirtinimą informuosime per 48 val.
KONTAKTAI
Parašykite mums arba paskambinkite, jei turite klausimų ar tiesiog norite pasidomėti Jums aktualiais klausimais. Mes sieksime kaip galėdami greičiau Jums atsakyti ir pagelbėti.
Tel. 8 700 40025
info@musuprojektai.lt